Behandling av tandlossning
Om du har drabbats av tandlossning är det första steget i behandlingen en noggrann undersökning. Då görs en fickdjupsmätning och nya röntgenbilder tas. Tandläkaren går igenom munhälsan och noterar var tandköttet blöder och om några tänder känns rörliga. Informationen från undersökningen används för att bedöma varje enskild tands hälsotillstånd och utgör även grunden för behandlingsplanen för din mun.
Behandlingen består av optimering av munhygienrutiner och professionell tandrengöring, där man tar bort bakteriebeläggningar och tandsten i tandköttsfickorna och runt tänderna. I mer allvarliga fall kan även en mindre operation behövas.
För att få en bra läkning är det också viktigt att patienten själv är mycket noggrann med att varje dag gör rent runt om varje tand. Målet med behandlingen är att se till att det inte längre finns några fördjupade, blödande tandköttsfickor. Om sjukdomen upptäcks i tid är också utsikterna för behandlingen goda, och behandlingen ger ofta inga större efterbesvär.
Eftersom tandlossning är en kronisk sjukdom är det dock viktigt att den som drabbats av tandlossning också fortsätter gå på regelbundna kontroller och stödbehandlingar hos tandhygienist eller tandläkare. Detta för att kunna upptäcka om sjukdomen är återkommande och ingripa i ett tidigt skede.