Trygg och kvalitativ tandvård

För en god munhälsa genom livet

Boka tidKontakta oss

Behandling Tandstensborttagning

Tandsten är förkalkad bakteriebeläggning (plack) på tänderna som fortsätter att attrahera fler bakterier med tiden. Därför är det viktigt att avlägsna tandsten och bakteriebeläggning för att kunna bibehålla en god munhälsa.

Illustration av flerta tandläkare och tandhygienister som undersöker, lagar och rengör en tand

Vad händer om man inte avlägsnar tandsten och bakteriebeläggning?

När bakteriebeläggning (plack) får sitta kvar på tänderna under en längre tid kan saliven i munnen mineralisera plack. Den mineraliserade plack som finns är då svår att avlägsna själv, i detta stadium kallas det för tandsten. Tandsten attraherar fler bakterier till platsen som i sin tur bidrar till tandköttsinflammation (gingivit).

Får detta pågå under längre till påverkas tandens fäste, i första hand i tandköttet, i senare skede även i käkbenet. När käkbenet börjar påverkas av inflammationen kan tandlossning (parodontit) uppstå.  Parodontit sker då när tänderna börjar förlora sitt fäste i käkbenet på grund av bakteriell infektion. Om detta inte behandlas i god tid kan tänder gå förlorade. Bristfällig munhygien, ärftliga faktorer, hormonella förändringar och rökning vet man påverkar och kan påskynda sjukdomsförloppet.

Behandling av tandlossning

Om du har drabbats av tandlossning är det första steget i behandlingen en noggrann undersökning. Då görs en fickdjupsmätning av tandköttsfickorna och nya röntgenbilder tas. Tandläkaren går igenom munhälsan och noterar var tandköttet blöder och om några tänder känns rörliga. Informationen från undersökningen används för att bedöma varje enskild tands hälsotillstånd och utgör även grunden för behandlingsplanen för din mun. Behandlingen består av optimering av munhygienrutiner och professionell tandrengöring, där man tar bort bakteriebeläggningar och tandsten i tandköttsfickorna och runt tänderna. I mer allvarliga fall kan även en mindre operation behövas.

För att få en bra läkning är det också viktigt att patienten själv är motiverad och mycket noggrann med att varje dag gör rent runt om varje tand. Målet med behandlingen är att se till att det inte längre finns några fördjupade, blödande tandköttsfickor. Om sjukdomen upptäcks i tid är också utsikterna för behandlingen goda, och behandlingen ger ofta inga större efterbesvär.

Eftersom tandlossning är en kronisk sjukdom är det dock viktigt att den som drabbats av tandlossning också fortsätter gå på regelbundna kontroller och stödbehandlingar hos tandhygienist eller tandläkare. Detta för att kunna upptäcka om sjukdomen är återkommande och ingripa i ett tidigt skede.

Regeneration

I vissa fall kan man försöka återskapa förlorat fäste, (regeneration), kring tänder som förlorat sitt fäste till följd av tandlossning. Behandlingen går ut på att man placerar någon form av benuppbyggande eller benersättande material i bendefekterna vid tänderna för att tändernas fäste ska återbildas.

Så undviker du tandlossning

Hur mycket tandsten man får är högst individuellt och beror på flera olika faktorer som genetik men också salivens sammansättning. Man undviker enklast tandsten genom noggrann tandborstning två gånger om dagen och att hålla rent mellan tänderna med hjälpmedel som tandtråd och mellanrumsborste.