Trygg och kvalitativ tandvård

För en god munhälsa genom livet

Boka tidKontakta oss

Behandling Tandimplantat

Ett tandimplantat består av en skruv i titan som kommer ha funktionen av en rot i käkbenet. Beroende på hur många och vilka tänder i käken man vill ersätta kan man välja att fästa en ensam krona, en brygga eller en bro på ett eller flera implantat.

Varför välja tandimplantat?

De stora fördelarna med tandimplantat är att de, till skillnad från exempelvis löstagbara proteser eller broar, fästs i käkbenet. Att man använder just titanskruvar till implantaten beror på att titan visat sig fungera väl tillsammans med kroppens vävnader och har en unik förmåga att växa samman med käkbenet, vilket minskar risken för att implantatet stöts bort. Tandimplantat stimulerar även käkbenet mer som en riktig tand så att nivån på käkbenet behålls och inte förloras på grund av tandförlusten.

Detta innebär att du med ett tandimplantat kan undvika flera av de hälsoproblem som uppstår när du saknar tänder i din tandrad. En annan stor fördel med tandimplantat jämfört med så kallade broar är att tandimplantaten inte kräver att du slipar och borrar i friska närliggande tänder.

Säkra implantat med stabilt resultat 

På Swedish Dental Group har vi valt att samarbeta med Nobel Biocare och Straumann gällande implantatsystem eftersom deras implantat borgar för en hög kvalitet och är en trygghet för våra patienter. Det finns även studier, forskning och lång klinisk erfarenhet som stödjer deras implantat.

Efterbehandling

Efter att du fått dina nya tänder kommer du bli kallad till regelbundna kontroller hos din tandläkare för att försäkra att implantaten sitter bra och att inga komplikationer uppstår. Dessutom är det väldigt viktigt att sköta hygienen runt implantatet precis lika noga som en riktig tand. Om rengöringen inte sköts rätt riskerar man nämligen att bakterier tar sig ner längst implantatet och orsakar inflammationer som i värsta fall kan leda till att du förlorar implantatet.

Din tandläkare kommer också hjälpa dig med tips och råd för hur du ska rengöra implantaten på bästa sätt. Även rökning innebär en ökad risk för problem med dina implantat och att avstå från att röka är därför viktigt för att garantera ett bra resultat.

Illustration av ett tandimplantat

Så här går en behandling till

Innan implantaten kan sättas in så får du träffa en tandläkare för konsultation och en undersökning med bland annat röntgen. Under undersökningen tar vi reda på om du är en lämplig kandidat. En av de största faktorerna som avgör om tandimplantat är en lämplig lösning för dig är att du har ett starkt och friskt käkben och är frisk i resten av munnen. Vissa sjukdomar och mediciner kan innebära att risken för komplikationer ökar och att tandimplantat därför kan vara olämpliga. På barn behöver man också vänta med implantat tills käkbenet växt färdigt för att undvika komplikationer.

När undersökningen är klar och eventuella förbehandlingar (exempelvis lagningar, tandstensborttagning m.m.) är gjorda och din mun anses vara lämplig för implantat är det dags att planera för fastsättning av implantatet eller implantaten. Hur många som ska fästas beror på hur många tänder som ska ersättas men vid exempelvis en helt tandlös överkäke kan man behöva så många som sex implantat för att ge ett stabilt resultat.

Tandimplantaten fästs under ett kirurgiskt ingrepp som endast behöver samma sorts lokalbedövning som när en tand lagas. När bedövningen är lagd kommer tandläkaren lägga ett snitt i tandköttet och vika bort det tunnan tandköttet för att komma åt käkbenet. I käkbenet borras ett hål för varje tandimplantat och titanskruvarna skruvas sedan fast i hålen. Därefter sys tandköttet på plats igen, i vissa fall behöver tandimplantatet få läka under tandköttet och i andra fall kan en liten distans skruvas fast på tandimplantatet som sedan kommer att sticka upp genom tandköttet.

Efter att det kirurgiska ingreppet är klart så behövs en viss tids inläkning då implantaten växer fast och integreras i benet. Hur lång tid detta tar varierar, men ofta rör det sig om ca 3 månader men ibland kan det behövas upp till ett halvår beroende på käkbenets hårdhet. Du kommer att få komma på kontroller hos din tandläkare för att säkerställa att inläkningen går enligt förväntan.

När implantaten har integrerats i käkbenet och läkt fast som det ska är det dags att få dina nya tänder. Efter ett avtryck på dina tänder kommer en tandtekniker framställa modeller i gips av båda dina käkar för att kunna göra din speciellt anpassade krona eller bro.

Om det är en enskild tand som ska ersättas skruvas kronan direkt på implantatet eller cementeras på en distans. Är det flera tänder som ersätts så tillverkas en bro som skruvas fast på implantaten.