Trygg och kvalitativ tandvård

För en god munhälsa genom livet

Boka tidKontakta oss

Behandling Anpassade bettskenor

Allt du behöver veta om bettskenor

Att gnissla eller pressa sina tänder i sömnen är ett vanligt problem. Utan behandling kan det orsaka slitage på tänderna och ge dig besvär som exempelvis huvudvärk. 

Med hjälp av en bettskena kan man avlasta käken och på så vis minska trycket från käkmusklerna. På så vis kan man undvika många av de problem som långvarig tandpressning eller tandgnissling orsakar.

Illustration med tänder, tandläkarverktyg och en tandläkare

Hur fungerar en bettskena?

Det finns flera olika typer av bettskenor men den vanligaste tillverkas av genomskinlig hård plast. Bettskenan utformas efter det behov eller den diagnos som behandlas. Smärta i käkled och käkmuskler liksom huvudvärk är vanliga symptom.

Skenan fungerar också som ”stötdämpare” när man nattetid gnisslar eller pressar tänderna. Hos patienter som gnisslar mycket och hårt fungerar skenan även som skydd mot slitage av tänder och tandlagningar. Vid problem med snarkning och andningsuppehåll, även kallat sömnapné, kan också en speciellt utformad skena vara mycket effektiv.

En ”stötdämpande” bettskena anpassas och utformas efter dina tänder och passas in med stor precision så att du biter jämt på den. Skenan används som regel när du sover men kan även användas under vaken tid för den som har behov.

Hur vet jag att jag behöver en?

Det finns flera tecken på att du eventuellt behöver en bettskena. Vi rekommenderar dig att söka hjälp om du exempelvis har spänningshuvudvärk, är trött i käkarna, har ont i ansiktet, tinningen eller käken samt har ont när du gapar eller tuggar. Detta brukar vara som tydligast på morgonen när du vaknar. En bettskena kan också behövas vid låsningar eller om käken hakar upp sig. Vid en vanlig undersökning kommer din tandläkare även att upptäcka om det finns tecken på slitage på tänderna.

Hur skaffar jag en bettskena?

För att få en bettskena anpassad efter dig och dina förutsättningar behöver du boka en tid hos oss. Då undersöks dina käkleder, käkmuskler och bettet. Tandläkaren gör en bedömning om bettskena kan vara en lämplig behandling. Vid komplicerade eller är särskilda fall kan du komma att remitteras till en specialisttandläkare inom bettfysiologi.

När ska jag använda bettskenan?

De flesta blir ordinerade att använda sin bettskena under natten, men i vissa fall används den även under dagtid. Den plockas alltid ut när du ska äta, samt när du dricker annat än vatten.

De skenor som tillverkas i hårdplast håller ofta flera år, även vid svår tandgnissling. Skenorna bör kontrolleras i samband med de regelbundna kontrollerna av dina tänder. Om skenan blir defekt behöver den justeras eller lagas, alternativt ersättas med en ny. Det är viktigt att du inte använder din trasiga bettskena då den kan påverka ditt bett.

Hur länge håller den?

De skenor som tillverkas i hårdplast håller ofta flera år, trots grov tandgnissling. Om din bettskena slits på grund av exempelvis att du gnisslar tänder behöver du mest troligt en ny och ska då kontakta din tandläkare. Skenorna går i vissa fall att laga. Det är viktigt att du inte använder din trasiga bettskena då den kan påverka ditt bett.

Smärta och obehag

Efter några nätters användning brukar man vänja sig vid skenan trots att den i början kan ge upphov till muntorrhet och ökad salivproduktion. Tänderna kan eventuellt kännas ömma till en början men dessa bekymmer är också oftast tillfälliga. Om du plötsligt känner smärta eller annat obehag bör du kontakta din tandläkare som då hjälper dig att justera till din skena.

Skötselråd

Det är extra viktigt med din hygien när du använder en bettskena då plack har samma tillväxt på din bettskena som på dina tänder. Rengör skenan dagligen med tandborste och tvål utan slipmedel.

Om bettskenan luktar illa kan det bero på bakteriebeläggningar som sitter i plasten. Lukten kan lätt tas bort med rengöringstabletter som finns att köpa på apoteket. Rådgör med din tandläkare om du är osäker.