Trygg och kvalitativ tandvård

För en god munhälsa genom livet

Boka tidKontakta oss

Behandling Tandborttagning

Ibland är det nödvändigt att ta bort en eller flera tänder. Anledningen till detta kan vara:

  • Stora kariesangrepp, när det inte går att reparera.
  • Traumaskadade tänder, när det inte går att reparera.
  • När tänderna har förlorat för mycket av sitt fäste i käkbenet.
  • När det är för trångt i tandbågen och tänder behöver tas bort på grund av platsbrist. Detta är oftast i samband med tandreglering.
  • Övriga orsaker kan vara sjukvårdsrelaterade.
Illustration av en manlig tandläkare som undersöker en manlig patient

Vad kan man normalt förvänta sig efteråt?

Efter en tanduttagning uppstår det en mindre blödning. För att stoppa blödningen läggs det en kompress mot sårområdet som du får bita på i cirka 40 minuter. Efter denna tid ska blödning ha upphört och du kan kassera kompressen. Om det inte uppstår en ny blödning behöver du inte byta kompress.

När bedövningen släpper kan du som patient förvänta dig att det uppstår en mindre blödning, tag då dina extra kompresser du fick med dig efter besöket och lägg mot såret. Bit ihop hårt i cirka 40 minuter. Det är viktigt att du inte sköljer munnen första dygnet, det stör läkningen och skapar samtidigt mer blödning.

Svullnad, gapsvårigheter och blåmärke kan uppstå efter en tanduttagning men är övergående.

Det är normalt att det gör ont efter en tanduttagning och att det behövs smärtlindring i form av regelbundet intag av receptfria värktabletter de första dagarna.

Smärtkurva vid tandborttagning

Vad behöver man som patient göra efteråt?

Det är viktigt att vara rädd om det blodkoagel som bildar en sårskorpa i hålet efter tanden, därför ska du inte skölja munnen efteråt. Undvik även att äta och dricka de första 2 timmarna efter tanduttagningen.

Det går bra att borsta tänderna som vanligt men inte över sårområdet. Skölj inte munnen efter tandborstningen.

Undvik detta de första 2 - 3 dagarna:

  • Skölja munnen kraftigt
  • Varm mat och dryck
  • Tunga lyft och tung fysisk aktivitet
  • Alkohol
  • Tobak
  • Värktabletter innehållande ibuprofen och acetylsalicylsyra (Treo, Ipren, Aspirin)

Efter en tanduttagning kommer blodet i sårområdet bilda ett blodkoagel. Den är viktig för sårläkningen och därför är det viktigt att behålla blodkoaglet på plats. Det uppnår du genom att hålla ett jämnt blodtryck och jämn blodgenomströmning till sårområdet. Därför ska du undvika tunga lyft, tunga fysiska aktiviteter, varm mat, varm dryck och alkohol.

Efter cirka 2 - 3 dagar har blodkoaglet blivit så pass stabilt att det kan motstå blodtrycksförändringar och ökad blodgenomströmning till området. Vid användning av tobak förväntas en fördröjd läkningsprocess.

Vid frågor eller uppkomna symtom utöver ovan beskrivna som till exempel: Svårigheter med att svälja, svåra smärtor, feber (temperatur över 38°C) och allmänpåverkan, kontakta oss på telefon 08 - 21 17 22 vardagar mellan kl. 8.30-17.00. Övrig tid hänvisas till 070-041 76 68, lämna ett meddelande så blir du uppringd.