Behandling Tandlagning
Ibland är det nödvändigt att laga en tand. Anledningen till detta kan vara:
- Kariesangrepp.
- Traumaskadade tänder.
- Tidigare lagade tänder där fyllningar lossnat.
- Sprickbildningar i tänder som ger symptom (exempelvis ilningar).
- Lagningar av estetiska skäl.
Boka undersökning online
Hur en lagning går till
När en tand har bedömts att den ska lagas börjar vi oftast med bedövning så att behandlingen ska vara smärtfri.
När tanden är bedövad borrar vi ur kariesangreppet tills tanden är helt kariesfritt. I de fall det inte är karies kan vi ändå behöva borra i tanden för att skapa ett optimalt fäste för fyllningen.
Efter borrningen är klar är det dags att fylla tanden. Först sätter vi oftast en form på tanden för att skapa en bra form på fyllningen så att den följer tandens kontur. Därefter syrabehandlar vi tanden, oftast är det 38 % fosforsyra (20 sekunder i emalj och 10 sekunder i dentin). För att fyllningen ska fästa bra till tanden applicerar vi primer och adhesiv på tanden som fungerar som en bindning mellan tand och fyllning. Denna lyser vi med blått ljus så att den ska stelna så att vi kan lägga på tandfärgad kompositfyllning. Kompositfyllning läggs i ett eller flera skikt beroende på hur stort hålet är och härdas även denna med blått ljus.
Efter att tanden är lagad behöver vi även kontrollera så att tanden med fyllningen även passar in i bettet. Det kontrollerar vi med en färgad folie (ocklusionsfolie) som avger en färg på områden som tar i vid sammanbitning. Oftast behövs det justeras och då putsar vi bort dessa höga punkter så att allting passar in i bettet. När allt är som det ska poleras fyllningen upp så att den blir blank och fin som övriga tanden.
Vad kan man förvänta sig efteråt?
Oftast är det helt smärtfritt efter en lagning är gjord men ibland kan tanden reagera med ilningar och vara lite känslig för intag av tex kallt vatten eller varm mat. Det är normalt och kan ta upp till två veckor men som succesivt blir bättre dag för dag.
Med kompositfyllningar kan du äta direkt när du går härifrån, det finns inga restriktioner. Har du däremot fått bedövning är det bra om du undviker att tugga medan du är bedövad då det kan vara svårt att känna vad det är man biter på och då är det lätt hänt att man biter sig i kinden eller tungan.
Om eventuella ilningar blir ihållande och inte försvinner över tid eller om fyllningen känns för hög är det dags att träffa tandläkaren igen för kontroll av fyllningen. Anledningen kan vara att det är svårt att känna att man biter som man brukar när man är bedövad när vi kontrollerar höjden på fyllningen.